Nyheter och pressmeddelande

Person blir vaccinerad.

Fler behöver vaccinera sig mot covid-19

Covidvaccinets skydd avtar snabbare hos äldre. För att fortsatt ha ett gott skydd mot covid-19 även under våren och sommaren behöver därför fler i de rekommenderade grupperna ta sin vårdos.

Under våren rekommenderas de som är 80 år och äldre, samt personer som är 65–79 år med dagliga omsorgsinsatser att vaccinera sig mot covid-19. För att göra det enklare för målgruppen att ta sitt vaccin erbjuder samtliga vårdcentraler i Blekinge drop in under vissa tider. Hittills har 29 procent av gruppen 80 år och äldre och 35 procent av den rekommenderade gruppen 65-79 år vaccinerat sig.

- Det är bra att man väljer att vaccinera sig, men det är just nu för få som har valt att göra det. De som rekommenderas att vaccinera sig bör därför ta sin vårdos snarast. Vi ser att ju äldre man är desto snabbare avtar vaccinationsskyddet, säger Charlotte Ros, vaccinsamordnare i Region Blekinge.

Den som rekommenderas vaccin bör alltså passa på att vaccinera sig nu. Möjligheten att ta vårdosen sträcker sig nämligen bara under april månad, efter det minskar tillgängligheten för vaccination mot covid-19 på vårdcentralerna.

- Om det likt föregående år blir en smittspridning innan höstens vaccinationer drar i gång är det viktigt att man har tagit sin rekommenderade dos vaccin under våren. Detta för att ha ett bra vaccinationsskydd och minska risken att drabbas av allvarlig sjukdom, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Drop in och tidsbokning

Vissa vårdcentraler har fortfarande drop in. Om det passar bättre med en bokad tid så finns det tillgängliga tider på 1177.se/blekinge/bokavaccin Länk till annan webbplats.. Bokningen kräver ingen inloggning så den som vill vaccinera sig kan ta hjälp av någon för att boka. Det går också bra att ringa sin vårdcentral.

Hittade du informationen du sökte?