Nyheter och pressmeddelande

Akutmottagningen i Karlskrona ska växa

Som en del i utvecklingen av hälso- och sjukvården gör Region Blekinge satsningar på framtidens vårdlokaler. Nästa steg i det arbetet är en om- och tillbyggnad av akutmottagningen i Karlskrona som bland annat får ett eget väntrum för barn.

I den första etappen handlar det om en tillbyggnad på 275 kvadratmeter på akutmottagningens norra sida. Här ska det bland annat byggas isoleringsrum med sluss som går att nå utifrån för patienter med smittsamma sjukdomar, ett behov som blev tydligt under pandemin.

Det byggs även nya triagerum, där vårdpersonalen bedömer och prioriterar i vilken ordning patienter ska få vård.

-Den här förändringen är enormt efterlängtad av oss. Det ger oss en bättre arbetsmiljö och patienterna får en bättre upplevelse. Över lag ger ombyggnationen oss bättre möjligheter att hantera det akuta flödet som har ökat kraftigt sedan vi flyttade in i de här lokalerna, säger Patrik Karlsson, verksamhetschef för akutkliniken.

Väntrum för barn

Tillbyggnaden kommer även att inrymma nya väntrum och ett separat väntrum för barn.

- Möjligheten till ett separat väntrum för barn skapar ett större lugn och mer trygghet i samband med vårdtillfället. Det finns stunder där miljön i väntrummet kan vara stökig och det kan finnas personer med skador som kan vara olämpliga för barn att se, säger Ann-Charlotte Alvemalm, avdelningschef för akutmottagningen.

För att byggnationerna ska få lite påverkan som möjligt för verksamheten kommer tillbyggnaden i form av en modulbyggnad som monteras på en annan plats för att sedan fraktas hit i färdigt skick.

-Det är alltid utmanande att bygga om eller bygga till i verksamheter som måste vara i gång dygnet runt. Därför har vi valt den här typen av lösning, säger byggprojektledare Magnus Ohlsson.

Fler ombyggnader väntar

När de nya lokalerna väl är på plats är det dags för ombyggnationer även i befintliga lokaler. Det handlar bland annat om att skapa större akutrum för att kunna vårda fler allvarligt skadade samtidigt och en ny reception som ska ligga mer centralt.

I veckan skickades ansökan om bygglov in till Karlskrona kommun och nästa steg i processen är att regionstyrelsen ska fatta ett igångsättningsbeslut. Målet är att påbörja bygget under hösten 2024.

Här finns bilden i sin helhet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hittade du informationen du sökte?